Jaarwisseling, corona en anders denken

21 september 2020, door Ries Ouwerkerk

Headerfoto Jaarwisseling, corona en anders denken

Nog enkele maanden en het is weer zover, de jaarwisseling. In veel gemeenten weer een uitdaging op het gebied van openbare orde en veiligheid. Zal de schade beperkt blijven? Zal het aantal incidenten meevallen? Is er dit jaar een voorspelbare relatie met de coronamaatregelen?

Waar het gaat om de voorspelbaarheid rond het COVID-19 virus, is enkele maanden relatief lang. Zitten we op dat moment in een situatie waarin de tweede golf zich verder heeft doorgezet of hebben we de curve dan toch weten te ‘flatten’? Kortom, kijkend naar de situatie eind december zijn er nog verschillende scenario’s denkbaar.

De oud- en nieuwviering kenmerkt zich echter per definitie tot het samen in grotere groepen vieren van het moment, waarbij de champagne en andere drank rijkelijk vloeit. Ga je als gemeente aangeven wat nu niet is toegestaan? Ben je extra alert op publiektrekkende activiteiten? Zet je in op extra handhaving? Strengere vergunningsvoorwaarden?

Of ……… zie je de jaarwisseling dit jaar als mooie kans om samen met je lokale veiligheidspartners eens te kiezen voor een heel andere benadering en te bedenken wat óók mogelijk is? Omdenken, metaforen uitwerken, associëren, etc. Mogelijk bedenk je niet alleen een mooi gedragsbeïnvloedend idee voor de jaarwisseling, maar ervaar je tegelijkertijd de kracht van het ‘anders denken’  bij veiligheidsvraagstukken.

Wanneer u de komende weken - verder moet je het niet uitstellen - eens een sessie wilt beleggen met uw lokale veiligheidspartners om te kijken wat er nog méér mogelijk is voor een beheersbare jaarwisseling, weet ik me uitgedaagd deze te begeleiden, u daarbij in de juiste creatieve mindset te brengen en samen met u te komen tot verrassende en effectieve ideeën.

Ik hoor graag van u.

Ries Ouwerkerk

Ries en zijn partner combineren de ervaring en deskundigheid in de veiligheidssector met de vaardigheid om creatieve processen aan te sturen voor vernieuwende oplossingen. Nu ook actief buiten de veiligheidssector. Taaie vraagstukken? Het ‘anders durven denken’  reikt altijd nieuwe oplossingen aan, aldus Ries.

tags: jaarwisseling veiligheid creativiteit gemeente ideeontwikkeling corona covid-19
Vorig artikel

Veilige en leefbare wijk? #wijkalert