Terug naar Actueel

Veilige en leefbare wijk? #wijkalert

17 augustus 2020, door Ries Ouwerkerk

Headerfoto Veilige en leefbare wijk?   #wijkalert

Hoe ervaar je eigenlijk jouw eigen wijk? Wat speelt er allemaal in je directe omgeving? Is het prettig wonen of zie je het juist de verkeerde kant op gaan met overlast, drugsgebruik en criminaliteit? Is er ook eenzaamheid? Wat was of is de impact van het coronavirus op de wijk? Drukt de afwezigheid van een politiebureau op jullie gevoel van veiligheid? Zomaar wat vragen waar we het niet alleen op een leuke manier over gaan hebben, maar ook aanleiding in vinden om samen te kijken naar wat er mogelijk is om jullie wijk nog veiliger en vertrouwder te maken. 

Je leest het goed; ‘op een leuke manier’. Wat we namelijk niet doen is het organiseren van een saaie avond met een droge lezing over trends, feiten, cijfers en de daarbij horende waarschuwingen. Nee, we gaan je laten ervaren hoe onze hersenen werken als we zoeken naar oplossingen en daarmee veelal blijven zitten in vaste en dus voorspelbare denkpatronen. We gaan ‘gekke’ voorbeelden geven van hoe het óók kan. Samen een quiz doen en zelf iets bedenken voor iets wat speelt in de wijk of wat jullie zelf belangrijk vinden. Kortom, het er ‘op een leuke manier’ over hebben.

We organiseren deze bijeenkomsten omdat de tijd dat gemeente en politie de veiligheid in de wijk, zónder de hulp van burgers, konden garanderen, ver achter ons ligt. Het gaat er steeds meer om om in plaats van vóór de wijk dingen te organiseren, dit mét de bewoners te doen. De echte deskundigen zijn de wijkbewoners zélf en daarbij is het onze ervaring dat er niet alleen veel denkkracht onder de mensen beschikbaar is, maar ook bereidheid om mee te helpen en te denken. De Buurt Whatsapp is daar natuurlijk een praktisch voorbeeld van, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Heb je trouwens zelf een mooi idee wat bij jou in de wijk goed zou kunnen werken? Top, wie weet kunnen we er tijdens de bijeenkomst al wat mee……

Kortom, een leuke avond, waarbij we een serieus onderwerp als ‘veiligheid en leefbaarheid’ luchtig en met een lach gaan aanvliegen en waar je als wijkbewoner absoluut bij wilt zijn. Je gaat het er met elkaar nog lang over hebben en bovendien word je geholpen de wijk nog veiliger te maken! De drie kernwoorden zijn dan ook leuk, samen en zinvol!  

Heb het er eens over met de wijkmakelaar, de buurtcoördinator, het bestuur van de buurt- of wijkvereniging, de wijkagent of de gemeente en kijk of een dergelijke avond ook voor jouw wijk interessant kan zijn. Zie ook.

Meer informatie? Bel ons even (06-31746880) of stuur een mailtje (info@riesouwerkerk.nl) 

Ries en Marjolijn Ouwerkerk

 

Ries en zijn vrouw Marjolijn combineren de ervaring en deskundigheid in de veiligheidssector met de vaardigheid om processen aan te sturen die leiden tot vernieuwende oplossingen. Daarbij is het gaan voor verbinding de sleutel volgens Ries en Marjolijn.  

tags: kwetsbare wijk veiligheid buurt cohesie wijkalert positieve leefbaarheid
Vorig artikel

Wow ........ dat helpt!

Volgend artikel

Jaarwisseling, corona en anders denken