Terug naar Actueel

Zo ontdek ook jij nieuwe mogelijkheden!

29 oktober 2020, door Ries Ouwerkerk

Headerfoto Zo ontdek ook jij nieuwe mogelijkheden!

Om nieuwe kansen en mogelijkheden te zien, staan vertrouwde denkpatronen ons vaak in de weg. Zo gaat onze voorkeur voor een nieuwe oplossing vaak uit naar iets waarin we toch direct al wat zaken herkennen. Dat geeft onbewust het vertrouwen dat gebruikgemaakt wordt van de juiste elementen. De echte succesverhalen daarentegen – denk aan de ondernemers die in deze tijd van beperkingen ook nieuwe mogelijkheden zagen – vinden hun basis in het kans gezien hebben hier juist van los te komen. Dit is minder moeilijk dan je denkt en we helpen je er graag bij. Zelfs op afstand!

Het belangrijkste ingrediënt voor jouw oplossing of nieuwe kans is even logisch als voorspelbaar; denkkracht. De eerst daarvoor te benutten bron, collega’s of medewerkers, is natuurlijk direct binnen handbereik. Omdat deze groep waarschijnlijk voor een belangrijk deel eenzelfde denkkader heeft als dat van jou, wordt door hen vaker aan aanpassingen en verbeteringen (effectiviteit, efficiency, etc.) van het bestaande gedacht dan aan compleet nieuwe invalshoeken. Desondanks zijn ze cruciaal in het proces. Niet alleen zijn ze wel degelijk uit hun vertrouwde denkpatroon te halen, ze hebben bovendien als geen ander zicht op middelen, kwaliteiten en netwerk waarmee aangedragen ideeën in de praktijk gebracht kunnen worden.   

Aanvullend op directbetrokkenen bij jouw vraagstuk heb je ook een paar ‘friskijkers’  of ‘wilde ganzen’  nodig. Zij gaan met een geheel eigen perspectief de vraag te lijf en openen daarmee vaak de deur naar de ‘nooit-eerder-aan-gedacht-mogelijkheden’. Deze meedenkers vind je bijvoorbeeld in je privé-omgeving of binnen je LinkedInnetwerk. De ervaring is dat mensen die jou kennen snel bereid zijn, en het zelfs leuk vinden, om met je mee te zoeken naar nieuwe kansen.

De kunst is dan vervolgens om met jouw ‘meedenkers’  het proces van ideeontwikkeling zo in te richten dat het daadwerkelijk leidt tot loskomen van vertrouwde denkpatronen, veel verrassende ideeën, een eerste slimme selectie, een verder aanscherpen van het uiteindelijk gekozen idee en tenslotte het zicht krijgen op wat nodig is om het in de praktijk te brengen. Een proces dat niet vanzelf loopt en enige ervaring veronderstelt om het effectief in te richten en te begeleiden. 

Zo’ n Idee Ontwikkel Sessie die zicht geeft op die voor jou nieuwe kans, organiseerden we tot op heden door jouw groep fysiek bij elkaar te halen op een inspirerende locatie. Waar een grote ruimte beschikbaar is, zijn hiervoor nog steeds wel mogelijkheden, maar inmiddels bieden we ook de mogelijkheid van een sessie ‘op afstand’. Met een gecombineerd gebruik van Zoom en mail, kan eenieder vanaf huis meedoen.

Heb jij dus het gevoel dat het hoog tijd wordt om te verkennen waar voor jou de nieuwe mogelijkheden liggen of vind je het in deze tijden sowieso goed een Plan B te hebben en ben je nieuwsgierig hoe wij jou daarbij ‘op afstand’  kunnen helpen? We kunnen in dat geval toch gewoon eens starten met een virtuele kop koffie en de mogelijkheden samen verkennen? 

Ries Ouwerkerk 

 

 

Ries en zijn partner combineren de ervaring en deskundigheid in de veiligheidssector met de vaardigheid om creatieve processen aan te sturen voor vernieuwende oplossingen. Zij zijn ook actief buiten de veiligheidssector. Het ‘anders durven denken’ reikt altijd oplossingen aan, aldus Ries.  

 

tags: anders denken creativiteit corona oplossingen kansen
Vorig artikel

Veilige en leefbare wijk? #wijkalert

Volgend artikel

Jaarwisseling, corona en anders denken